Fråga 2016/17:13 Eget företagande

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Upphandling och avtal för att starta eget gjordes av Arbetsförmedlingen för 3,5 år sedan. Upphandlingen gällde dels bedömningar, uppföljningar och mentorskap för dem som beviljats stöd, dels gällde det starta-eget-utbildningar. Avtalstiden är till och med den 30 september i år, det vill säga går ut om ett par veckor.

Arbetsförmedlingen har ännu inte lagt ut underlag för ny upphandling vilket skulle vara gjort i våras för att ha nya avtal på plats när nuvarande går ut. De anger som skäl, till dem som nu bedriver verksamheter som upphandlades förra gången, att de har mycket att göra och att alla upphandlingar är försenade. Konsekvensen blir att från den 1 oktober finns ingen extern leverantör som kan bedöma nya affärsplaner. De har heller inga starta-eget-utbildningar som kan startas.

Vid tidigare förseningar har avtal ibland förlängts. Nu hävdar Arbetsförmedlingen att man inte kan förlänga nuvarande avtal utan en föregående upphandling. Men Arbetsförmedlingen har heller inte gjort någon konsekvensanalys av vad som händer utan avtal. Det får självklart konsekvenser för dem som annars hade fått möjlighet att få del av stödet för att starta eget. Det är också avsaknad av respekt för de företag som verkar som externa leverantörer av dessa tjänster.

Min fråga är hur Arbetsförmedlingen ska hantera dessa frågor när de inte har stöd av den externa kompetens som de alltid haft. För konsekvenserna om andra insatser uteblir är att ytterst få kommer att bli prövade för stöd till att starta eget. Handläggare som inte tidigare arbetat med detta ska ta över även dessa arbetsuppgifter. Risken är att fler tvingas fortsätta som arbetssökande i stället för att själva bygga sin framtida försörjningsmöjlighet.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är:

 

Vad tänker ministern göra för att Arbetsförmedlingen ska hantera ansökningar och övrigt inom programmet starta eget när nuvarande avtal upphör att gälla?