Fråga 2016/17:1298 Fängslandet av oppositionella i Turkiet

av Mia Sydow Mölleby (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 har inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter ökat i Erdoğans Turkiet genom massarresteringar och begränsningar av yttrandefriheten. Genom den förändring av konstitutionen som fick gehör i folkomröstningen den 15 april knyts ännu mer makt till Erdoğan, och nu diskuteras även ett återinförande av dödsstraffet.

Som del av inskränkningarna av demokratin har den turkiska regimen riktat kraftiga angrepp mot vänsterpartiet HDP. Bland annat har partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag gripits tillsammans med flera av partiets parlamentariker. Sedan kuppförsöket har fler än 6 000 av partiets medlemmar anhållits och 2 000 av dem har fängslats.

Vänsterpartiet har valt att visa solidaritet med HDP:s företrädare genom att ingå ett fadderskapssamarbete där Vänsterpartiets ledamöter är faddrar för HDP-företrädare. Jag är fadder för Feleknas Uca som är en av de parlamentariker som gripits och nu står inför rätta. Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff på mellan 7,5 och 15 år. Hennes brott är att hon utövat sina politiska rättigheter och sin yttrandefrihet. 

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska verka för att Turkiet slutar att fängsla och tysta kritiker och oppositionella och att Feleknas Uca friges och kan verka som folkvald parlamentariker?