Fråga 2016/17:1296 Övergrepp mot hbtq-personer i Tjetjenien

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De fruktansvärda rapporterna från Tjetjenien om hur män som uppfattas som homo- eller bisexuella tillfångatagits, torterats och dödats på ett systematiskt sätt har upprört många.

Situationen är mycket allvarlig och de bekräftade uppgifter som finns visar på fruktansvärda systematiserade övergrepp. Enligt RFSL verkar utrensningsaktionerna ha inletts runt den 20 februari 2017 och över 100 män som uppfattas som homosexuella har sedan dess tillfångatagits. Minst tre av männen har mördats i fångenskap. De som tillfångatagits hålls i vad som beskrivs som betongskjul med så många som 30 män i varje rum. Vittnesuppgifter beskriver hur de som hålls fångna misshandlas med påkar, gummislangar och elchocker.

Det har också förekommit uppgifter om andra typer av övergrepp som är svåra att belägga. Lokala hbtq-organisationer har lämnat in rapporter med krav på att ryska myndigheter ska utreda övergreppen, utan att myndigheterna har reagerat.

Det kan vara svårt för hbtq-personer från Tjetjenien att få skydd i Ryssland. Därför måste även Sverige vara redo att ta emot flyktingar som flyr undan utrensningarna i Tjetjenien. Situationen uppmärksammar på nytt kravet på lagliga vägar och inte minst humanitära visum för människor som flyr från krig och förtryck.

Stora insatser görs inom det internationella samfundet för att påverka den ryska regeringen att utreda och sätta stopp för utrensningen. Den svenska regeringen har tagit en aktiv roll att lyfta frågan och bland annat kallat upp den ryska ambassadören för att diskutera situationen i Tjetjenien. Vänsterpartiet välkomnar regeringens ansträngningar men menar att mer måste göras. En oberoende utredning bör tillsättas för att klargöra vilka brott som har begåtts och för att ställa de skyldiga till svars. De som har tillfångatagits måste omedelbart släppas fria. Förföljelsen av homo- och bisexuella i Tjetjenien måste upphöra.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska verka för att en oberoende utredning av övergreppen i Tjetjenien tillsätts?