Fråga 2016/17:1287 Vardagsbrotten

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För en tid tillbaka satt Anders Ygeman i SVT:s morgonsoffa och uppgav att de vikande inbrottssiffrorna i Laholm var en följd av polisens omorganisation. Statistik och siffror visar att statsrådets uttalande var felaktigt. Jag ställde därför en skriftlig fråga till statsrådet för att bena ut eventuella missförstånd. I svaret angav statsrådet att man inte kan härleda siffror och resultat till någon specifik anledning. Detta var inte något tydligt svar, men det gav ändå indikation på att det tidigare uttalandet om Halland inte var speciellt pålitligt.

Vardagsbrotten, eller mängdbrott som polisen kallar det, utgjorde 86 procent av de brott som hanterades under första halvan av 2016. Över hälften av de anmälda brotten skrivs av innan någon utredning ens har inletts. Många struntar i att polisanmäla vardagsbrott, då man upplever att det ändå inte kommer att leda till åtgärder eller resultat. Det är beklämmande att vi i Sverige ska låta bli att anmäla brott om vi blir utsatta. Det mänskliga lidande och de ekonomiska förluster brottsligheten leder till skadar både enskilda och samhället.

När det gäller bostadsinbrotten så leder de i dag till orimligt låga straff jämfört med annan brottslighet. Straffen beaktar inte i tillräcklig grad den kränkning av brottsoffren som intrång i bostäder innebär. Bakom många inbrott ligger dessutom organiserade ligor. Straffet för att bryta sig in i någons hem måste bli mer kännbart.

Det finns en riksdagsmajoritet som påtalat att bostadsinbrotten ska prioriteras samt att det ska införas en ny brottsrubricering – inbrottsstöld – med ett minimistraff om ett års fängelse. Men ingenting har hänt från regeringens håll.

I en rad tillkännagivanden till regeringen har Moderaterna tillsammans med övriga allianspartier pekat på åtgärder som behöver genomföras för att komma till rätta med vardagsbrottsligheten. Medan Anders Ygeman slänger sig med ogrundade spekulationer kring anledning till olika siffror hit och dit borde han i stället fokusera på att människor i framtiden tror på funktionen att anmäla ett brott de blivit utsatta för, att brotten klaras upp och att förövarna straffas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När kommer statsrådet och regeringen att följa de tillkännagivanden som en riksdagsmajoritet ställt sig bakom och prioritera arbetet mot bostadsinbrotten och alla de andra vardagsbrott som drabbar människor i hela landet varje dag?