Fråga 2016/17:1286 Saudiarabien och FN:s kvinnokommission

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Saudiarabien har röstats in i FN:s kvinnokommission och ska leda arbetet med jämställdhet där. Sverige är inte öppet med hur vi röstade i omröstningen; sådana omröstningar är stängda. Medieuppgifter gör trots det gällande att fem EU-länder röstade på Saudiarabien.

Det har förekommit betydande kritik mot regeringen vad gäller genomförandet av kampanjen till FN:s säkerhetsråd och värnandet av svenska värderingar när de balanseras mot regeringens intressen samt oklarheter om vad Sverige har utfäst och vad Sverige numera är bundet av vad gäller röstbyten. Dessutom har regeringen kritiserats för att den tystnar i viktiga värderingsfrågor för att öka trivselfaktorn i säkerhetsrådet.

För en regering som kallar sig feministisk finns stora förväntningar på att den agerar eller åtminstone kommenterar situationen i kvinnokommissionen.

Därutöver väcks frågor om hur Sveriges regering ska hantera detta i praktiken. Ett sätt är att se kvinnokommissionen som förlorad för verkligt jämställdhetsarbete under en tid, ett annat är att bidra till att arbetet blir konstruktivt trots de grundläggande värderingsskillnader som nu finns.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser utrikesministern att hantera arbetet i FN:s kvinnokommission med bland annat jämställdhetsfrågorna framöver?