Fråga 2016/17:1285 Forskning om gödselkoncentrat

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

En ny rapport från JTI visar att man kan få vissa miljövinster genom att koncentrera gödsel direkt på gården. Tekniken som krävs är i dagsläget dock för dyr för att det ska vara ekonomiskt möjligt att använda den. Kraven på svenska lantbrukare är höga, vilket ökar produktionskostnaderna och snedvrider konkurrensen till svenska lantbrukares nackdel. Att ligga i framkant när det gäller miljövänligt lantbruk har sitt pris.

Ny teknik som minskar utsläppen, oavsett vilket område det gäller, är alltid välkommen. Men redan dyra produktionskostnader kan inte bli dyrare om vi även i framtiden vill ha ett konkurrenskraftigt inhemskt lantbruk. Tekniken för att framställa gödselkoncentrat måste därför utvecklas för att bli kostnadseffektiv om det över huvud taget ska bli möjligt för svenska lantbrukare att använda sig av den. Vi har möjligheten att göra ett av de renaste lantbruken i världen ännu renare genom att se till att forskningen på området får de resurser som behövs för att ta fram en kostnadseffektiv metod för gödselkoncentrat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att forskningen om metoder för gödselkoncentrat stärks för att göra det ekonomiskt möjligt för svenska lantbrukare att använda sig av metoden utan att minska sin konkurrenskraft?