Fråga 2016/17:1284 Saudiarabiens plats i FN:s kvinnokommission

av Elisabeth Svantesson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Saudiarabien, ett land som förtrycker kvinnor, ska nu vara med och utveckla FN:s arbete för jämställdhet. I Saudiarabien får kvinnor varken köra bil, öppna bankkonton eller klä sig som de vill.

FN:s kvinnokommission CSW sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsländerna lever upp till dem. Från och med 2018 ska Saudiarabien sitta med och fatta dessa beslut. Detta skickar helt fel signaler, inte minst till kvinnorna i Saudiarabien. 47 av 54 medlemsstater som röstade ska ha samtyckt till Saudiarabiens deltagande i kvinnokommissionen när frågan var uppe i FN:s ekonomiska och sociala råd, där Sverige sitter med. Hur Sverige röstat är oklart.

Jag noterar att statsrådet Åsa Regnér i sina kommentarer kring detta inte tar avstånd från Saudiarabiens inflytande över jämställdhetsarbetet inom FN. ”Val till kvinnokommissionen görs i de regionala grupper som varje medlemsstat tillhör”, säger statsrådet i en skriftlig kommentar, samtidigt som hon också säger att Sverige står bakom kommissionens arbete och välkomnar en dialog med Saudiarabien i jämställdhetsfrågor.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Åsa Regnér:

 

På vilket sätt anser statsrådet att ett land som förtrycker kvinnor kan bidra konstruktivt när det gäller att utveckla jämställdhetsarbetet inom FN, och vilka dialoger avser regeringen att föra med Saudiarabien när det gäller jämställdhet?