Fråga 2016/17:1278 Handel med id-handlingar

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Nyligen visade ett inslag i Dagens Eko att det är vanligt förekommande med handel av identiteter och identitetshandlingar bland papperslösa i Sverige. De köpta identiteterna används av papperslösa för att på ett lättare sätt kunna få ett jobb, inte sällan med arbetsgivarens goda minne.

Enligt Svenska Bankföreningen finns 15 olika identitetskort i Sverige. I Ekots reportage framkommer att det är förhållandevis enkelt att komma över identitetshandlingar eller att förfalska dessa. Detta utgör naturligtvis ett problem, och det bidrar såväl till framväxten av ett skuggsamhälle som till kriminalitet. I värsta fall kan det bakom falska id-kort och identiteter gömma sig terrorister.

I Norge är det Polismyndigheten som ansvarar för utfärdandet av i stort sett alla identitetshandlingar. I Sverige har vi en mer splittrad modell med tre myndigheter som ansvarar för utfärdande av olika typer av id-handlingar. Skatteverket, som är en av de myndigheter som finansministern ansvarar för, är en av de myndigheter som utfärdar identitetshandlingar. Det framstår som uppenbart att staten behöver förtydliga sin roll och ta ett tydligare ansvar för hur upprättande och utlämnande av identitetshandlingar ska gå till. Förmodligen måste också själva identitetshandlingarnas kvalitet ses över så att det blir svårare att förfalska dessa.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder för att skärpa upp processerna kring utfärdande av identitetshandlingar?