Fråga 2016/17:1277 Äldre som drabbas av undernäring

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Sverige ska vara ett bra land att åldras i. Att ge äldre rätten att välja och möjligheten till självbestämmande under hela livet måste prioriterats då det utgör en viktig förutsättning för ett värdigt åldrande. Att bli äldre ska inte vara förknippat med oro eller rädsla för att inte bli sedd och att bli bortglömd.

Bra mat med rätt näringsinnehåll är viktigt för våra äldre. Mat är också en del i att skapa trygghet och välmående. Måltiderna ska vara något positivt och i så stor utsträckning som möjligt anpassas efter varje persons hälsa, smak och förutsättningar. Dessvärre drabbas många människor i Sverige i dag av undernäring när de blir äldre.

Socialstyrelsen presenterade i januari 2015 nya riktlinjer och skärpta krav för hur undernäring ska förebyggas och behandlas. Reglerna ställer krav på rutiner och kräver att sjukvården och omsorgen arbetar systematiskt för att förhindra undernäring.

Trots riktlinjer visar statistik från Socialstyrelsens statistikdatabas och uppgifter från det nationella kvalitetsregistret Senior alert att närmare 40 000 äldre som vårdas inom äldreomsorgen lider av undernäring. Dessutom riskerar fler än 117 000 att drabbas av undernäring. I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd. Att situationen fortgår är obegripligt och oacceptabelt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att komma till rätta med den allvarliga situationen, där äldre drabbas av undernäring och svält?