Fråga 2016/17:1276 Skattehöjningar för företag

av Sofia Fölster (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har i samband med vårbudgeten aviserat ytterligare höjda skatter för både enskilda hushåll och företag. Närmare en och en halv miljon hushåll får betala mer i skatt med regeringens politiska linje. Det blir samtidigt fortsatt dyrare, mindre lönsamt och svårare att vara företagare i det rödgröna Sverige.

Regeringens planerade och redan genomförda skattehöjningar på 40 miljarder kronor slår mot arbetstillfällen och tillväxt. Det blir mer kostsamt att nyanställa via höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar och avskaffandet av den skatterabatt som fanns för att anställa äldre. Utanförskapet cementeras och de människor som redan har svårt att komma in på arbetsmarknaden pressas ännu längre bort av regeringen.

Lägg därtill ytterligare 20 miljarder kronor i höjda skatter på bensin, inkomster, vägtrafik, finansiella transaktioner och flyg så framträder bilden av en regering som drar åt snaran för småföretagare och gör det svårare och mindre lönsamt att arbeta, resa, handla och anstränga sig.

Utifrån detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka samhällsekonomiska vinster ser finansministern med att höja skatter som gör det mindre lönsamt att arbeta och driva företag?