Fråga 2016/17:1271 Initiativ för terrorbekämpning

av Sofia Fölster (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det fruktansvärda terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 var det första på svensk mark på sju år. Datumet kommer för alltid att vara inetsat i vårt medvetande. Runt om i Europa ser vi hur terrorismen breder ut sig, får fäste och hotar vårt fria, öppna och demokratiska samhälle. Bryssel. Nice. Paris. Berlin. Sankt Petersburg. Och nu Stockholm. Det är städer där terrorn slagit till skoningslöst. Terrorn får dock aldrig vinna. Den måste stoppas och bekämpas med full kraft.

Sverige behöver nu stärka förmågan att beivra framtida terrorattentat. Polismyndigheten måste fungera och ha möjlighet att fullgöra sitt arbete i kampen mot terrorismen. I jämförelse med andra länder är svensk polis dock gravt underbemannad. I Berlin finns exempelvis 16 000 poliser på en befolkning på 3,5 miljoner. Räknar vi om detta till våra förhållanden innebär det att Sverige skulle ha 45 000 poliser i aktiv yttre tjänst, någonting som vi i dag är långt ifrån.

Vi behöver ha bättre möjligheter att snabbare upptäcka, infiltrera och stoppa potentiella hot från radikala grupperingar och extremister som finns i vårt samhälle, strypa deras möjligheter till finansiering och säkerställa att de inte utan hinder eller kontroll kan resa som de vill över våra gränser. 

Därför vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta initiativ avser statsrådet och den samlade regeringen att ta för att bättre att förebygga och bekämpa terrorism i Sverige?