Fråga 2016/17:1266 Utbetalning av kontanter vid utvisning av dömda brottslingar

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Aftonbladet har den 20 april rapporterat om en utbetalning av en större summa kontanter till en dömd brottsling i samband med dennes utvisning. I samband med personens utvisning ska vederbörande vid ett flertal tillfällen ha begärt mer pengar för att gå med på utvisningen.

Enligt Aftonbladet ska Kriminalvården ha gått med på detta och betalat ut ca 40 000 kronor totalt vid olika tillfällen i samband med utvisningen. Den sista utbetalningen skedde enligt Aftonbladet vid Arlanda när den utvisade personen återigen krävde mer pengar. Enligt uppgifter till tidningen ska tre personer från transportpersonalen vid utvisningen ha skickats för att ta ut 25 000 kronor i kontakter från en bankomat på Arlanda.

I artikeln framgår det att Kriminalvården i sin egen interna utredning varit kritisk till hanteringen av ärendet. Det framgår dock vidare i artikeln att det är praxis hos Kriminalvården att betala ut mindre bidrag i samband med utvisning. Det framstår som ytterst märkligt att en dömd brottsling som av domstol dömts till utvisning kan kräva pengar och därtill bli beviljad dessa. Det framstår även som ytterst märkligt att Kriminalvården har som praxis att betala ut mindre bidrag i samband med utvisning.

Jag har full förståelse för att ministern inte kan uttala sig i enskilda ärenden, varför jag ställer frågan på ett mer generellt plan.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Är det ministerns avsikt att ta några initiativ till en översyn av Kriminalvårdens rutiner för bidragsutbetalning till brottslingar som dömts till utvisning av en svensk domstol?