Fråga 2016/17:1238 Kulturmiljöer på landsbygden

av Sten Bergheden (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I statsbudgeten för 2017 har regeringen avsatt 253 miljoner kronor till kulturmiljövård. Riksantikvarieämbetet fördelar i sin tur dessa pengar till landets länsstyrelser. På landsbygden finns det flera små vattendrivna kvarnar, sågverk och elkraftverk, som alla är en viktig del av landsbygdens kulturmiljöer.

Denna del av vårt kulturarv är viktig att bevara och ska inte påverkas negativt av en modern lagstiftning som är utformad efter hur dagens kraftverk ser ut och fungerar. I dagsläget tar processen för att få de tillstånd som krävs lång tid och innebär stora kostnader för kraftverksägaren. Regeringen har uppmärksammats på problemet genom tillkännagivanden, motioner, interpellationer och inte minst den energipolitiska överenskommelsen. I överenskommelsen pekas en översyn av tillståndsprocesserna tydligt ut som ett viktigt område. Den småskaliga vattenkraften är viktig för landsbygden, och det är angeläget ur både närings- och kulturmiljöperspektiv att vi verkligen tar tag i frågorna så att inte vattenkraftverken läggs ned.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur ämnar ministern och regeringen arbeta för att bevara de viktiga kulturmiljöer som de vattendrivna kvarnarna, sågverken och elkraftverken utgör?