Fråga 2016/17:1236 En ny uppgraderad cancerstrategi

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige behöver en uppdaterad nationell cancerstrategi. Dessa ord kunde vara hämtade ur Moderaternas motion En ny nationell och samlad cancerstrategi. Men orden är hämtade direkt ur Cancerfondens nya rapport för 2017. I den slås bland annat fast att Cancerfonden anser att arbetet med att formulera en nationell cancerstrategi med en långsiktig vision och tydliga mål snarast ska påbörjas.

Därtill skriver Cancerfonden i sin rapport att den kunskap och de förslag som beskrivs i bland annat utredningarna En nationell cancerstrategi för framtiden, Effektiv vård, Träning ger färdighet och Klinisk forskning – Ett lyft för vården ska tas till vara och användas i arbetet med att ta fram en uppdaterad ny nationell cancerstrategi.

Cancerfonden slår slutligen fast följande: ”Att lösa krisen i bemanningsfrågan, tillgodose behovet av effektivare prevention, vända trenden för en svensk cancerforskning som tappar mark internationellt och rädda en primärvård som är i akut behov av upprustning kräver politiskt ledarskap, och mod att ifrågasätta exempelvis landstingens förmåga att leverera en jämlik och fungerande sjukvård för landets alla invånare. Att upprätta en verklig nationell cancerstrategi skulle var ett stort steg på vägen att visa det ledarskapet.”

Nu är vi många som undrar när regeringen avser att lägga fram nästa samlade uppgraderade nationella cancerstrategi och om den kommer på propositionslistan under hösten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av Cancerfondens uppmaning att Sverige behöver en uppdaterad nationell cancerstrategi, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att ta fram och genomföra ny nationell uppgraderad samlad cancerstrategi?