Fråga 2016/17:1235 Mikroplaster i kosmetik

av Johan Hultberg (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

För en tid sedan lade regeringen fram ett förslag om att förbjuda vissa mikroplaster i kosmetik. Effekten av förslaget kan starkt ifrågasättas eftersom produktionslagstiftning av detta slag bäst hör hemma på EU-nivå och eftersom branschen redan på frivillig väg har kommit relativt långt i arbetet med att fasa ut mikoplasterna. 

Nu är regeringens förslag hur som helst ute på remiss. Regeringen vill på sikt se ett internationellt förbud mot mikroplaster men vill genom ett nationellt förbud ”gå före”. I dag har Frankrike sedan tidigare ett nationellt förbud mot mikroplaster i vissa produkter men utformningen av det svenska förslaget ser helt annorlunda ut jämfört med det franska regelverket. Det vore mycket olyckligt om EU:s medlemsländer nu skulle välja att ta fram egna nationella regler kring mikroplaster i stället för att söka gemensamma lösningar som på allvar kan adressera problematiken genom att förändra produktionen och utformningen av de produkter som släpps ut på marknaden. En ökad grad av nationell lagstiftning skapar handelshinder och riskerar att snarare försvåra än underlätta införandet av till exempel ett EU-gemensamt förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Hur ser ministern på möjligheten att i stället för nationell särlagstiftning utveckla ett förstärkt EU-gemensamt regelverk kring mikroplaster i kosmetik och andra konsumentprodukter?