Fråga 2016/17:1227 EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vätgas är ett alternativt drivmedel som kan framställas från förnybara energikällor. Drivmedel för transporter som utgörs av vätgas tillsammans med bränslecellsteknik minskar transporternas utsläpp av såväl koldioxid som partiklar och kväveoxider. Många ser klimatfördelar med vätgas som fordonsbränsle, och länder som Japan, Sydkorea och Tyskland har ambitiösa planer för utbyggnad av vätgastankstationer. 

Den 17 november 2016 antog regeringen Sveriges handlingsprogram för infrastrukturen för alternativa drivmedel (i enlighet med direktiv 2014/94/EU). I denna handlingsplan finns det endast fyra meningar om tankstationer för vätgas. Handlingsplanen saknar konkreta förslag gällande stationer, lokalisering och finansiering. Enligt Dagens industri har generaldirektoratet för transport och rörlighet nu flaggat för att Sverige inte bör få EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas, då en konkret plan för utbyggnaden saknas.

Frågan är om statsrådet och regeringen ämnar korrigera sitt misstag och säkerställa att Sverige får EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas. Eller anser inte regeringen att vätgas är ett intressant alternativ för Sverige?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Bedömer statsrådet och regeringen att vätgas är ett intressant alternativ för Sverige, och vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen i så fall vidta för att säkerställa att Sverige får EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas?