Fråga 2016/17:1224 Situationen i Turkiet

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen i Turkiet blir alltmer bisarr. President Erdoğan har drivit fram en folkomröstning om en förändring av den turkiska konstitutionen. Om konstitutionsändringen går igenom kommer Erdoğan praktiskt taget att bli enväldig. Denna folkomröstning genomförs under ett av honom själv proklamerat undantagstillstånd. För att vinna framgång i folkomröstningen har presidenten använt undantagstillståndet till att inskränka yttrandefriheten och tysta kritiska röster i medierna. Han har låtit sätta en stor del av sina kritiker, bland annat journalister, författare och oppositionella parlamentariker, i fängelse. Partiledarna för HDP, Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ, som var de enda demokratiska utmanarna till Erdoğan, greps i höstas. Demirtaş har dömts till fängelse i över fem månader. Yüksekdag har blivit av med sin plats i parlamentet och väntar på sin dom.

Brottsrubriceringarna är dunkla och oklara. Anklagelserna mot dem är uppenbart påhittade. De omständigheter under vilka denna så kallade folkomröstning genomförs är självklart oacceptabla.

På många håll i världen har allt detta väckt omfattande protester. Många av de fängslade oppositionella politikerna från HDP – ett parti som försvarar alla turkiska medborgares rättigheter, inkluderat kvinnors, kurders, armeniers och andra nationella minoriteters rättigheter – hungerstrejkar i fängelset. Många har i skrivande stund strejkat 45 dagar, och deras liv och hälsa är i fara. Det krävs snara ingripanden från alla demokratiska krafter i världen för att rädda deras liv och försvara demokratin mot dem som bakom en alltför genomskinlig fasad försöker att med odemokratiska manipulationer införa diktatur i Turkiet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att som stöd till och försvar för en demokratisk utveckling i Turkiet kräva att de fängslade parlamentarikerna och partiordförandena från HDP omedelbart försätts på fri fot och ges möjligheter att verka politiskt?