Fråga 2016/17:1218 En polis närmare medborgarna

av Mikael Cederbratt (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Man ska vara försiktig med vilka ord man använder, men tyvärr blir det alltmer berättigat att använda ordet kris för att beteckna det tillstånd svensk polis befinner sig i just nu. Uppklarningsprocenten ligger på rekordlåga nivåer. Från att ha varit en attraktiv arbetsgivare som många söker sig till har Polishögskolan nu allt större problem med att fylla sina platser. I vissa områden i Sverige har skjutningar och olika typer av våldsbrott nästan blivit en del av vardagen. Otryggheten breder ut sig, och allt fler människor tappar förtroendet för myndigheten.

Ett av syftena med polisreformen var att polisen skulle komma närmare medborgarna. I stället säger allt fler poliser upp sig, och detta i ett för myndigheten redan ansträngt läge. Regeringen har hittills inte presenterat några lösningar för att vända utvecklingen, som tyvärr verkar fortsätta att förvärras utan någon ljusning i sikte.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att polisreformens mål om en polis närmare medborgarna ska förverkligas?