Fråga 2016/17:1207 Utrensning av homosexuella i Tjetjenien

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Hbtq-personer flyr nu för sina liv från Tjetjenien, varifrån rapporter om tortyr och mord nu kommer. Enligt uppgifter rör det sig om över 100 män som tillfångatagits och torterats, eller torteras. Männen tvingas under denna fruktansvärda tortyr dessutom att namnge andra homosexuella som de känner till. Flera män har dött som konsekvens av tortyren.

Tjetjenien är en autonom delrepublik i Ryssland, ett land där hbtq-personer generellt lider under förtryck. Bland annat har nya lagar antagits som gör det olagligt med så kallad ”gaypropaganda”. Även våldet mot hbtq-personer har ökat de senaste åren. 

Situationen i Tjetjenien är mycket oroväckande och något som det internationella samfundet kraftigt måste reagera mot. Att Ryssland utan påtryckningar skulle agera för dessa människors rättigheter och säkerhet på plats i Tjetjenien vore sannolikt att hoppas på för mycket. Lämpligt vore att Sverige agerar inom ramen för platsen i FN:s säkerhetsråd. De människor som flytt eller flyr regionen måste även garanteras säkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström: 

 

Hur har utrikesministern agerat eller kommer att agera för att garantera dessa individers människovärde och mänskliga rättigheter?