Fråga 2016/17:1202 Extra kostnader i samband med id-kontroller

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Id-kontroller infördes hösten 2015 och har än så länge resulterat i ett kraftigt minskat antal asylsökande.

Sverige behövde och behöver en paus i flyktingmottagandet för att kunna ge de nyanlända som kommit till Sverige ett bra och värdigt mottagande.

De flesta asylsökande anlände till Skåne, och då främst till Malmö, via Öresundsbron och till Trelleborg och Helsingborg via färjor.

Fortfarande diskuteras hur man ska kunna minska problemen för de många personer som pendlar i Öresundsregionen.

Förutom att id-kontrollerna medför problem för pendlare så medför de extra kostnader för transportörerna för Skånetrafiken, som drivs av Region Skåne. 

Jag ställde en fråga i mars 2016 om regeringen kan tänka sig att kompensera bland annat trafikhuvudmannen Region Skåne för de extra kostnader som detta riksdagsbeslut medför.

I svaret i mars 2016 angavs att regeringen var medveten om konsekvenserna och ska utvärdera dem, samt att en kompensation skulle kunna strida mot EU:s statsstödsregler.

I svaret angavs även att en stor andel av befintliga regleringar på transportområdet innebär ekonomiska belastningar för trafikanter och transportföretag men kommer hela samhället till del, men detta överväger inte kostnaderna för enskilda utövare.

Jag anser att detta fall är speciellt, då beslutet åsamkar en offentlig utövare på regional nivå extra kostnader, vilket i sin tur innebär att skånska skattebetalare får betala på ett eller annat sätt. 

Enligt uppgift uppgår de extra kostnaderna 2016 till 130 miljoner kronor.

Regeringen har tidigare mottagit en begäran om ekonomisk kompensation från Region Skåne samt från andra transportörer verksamma i regionen.

I svaret från statsrådet Anna Johansson i mars 2016 framgår det att "Beredning pågår nu inom Regeringskansliet av deras framställda krav."

Det har nu gått mer än ett år sedan jag fick detta svar.

Frågan är varför just skånska skattebetalare ska betala för ett beslut som fattats på nationell nivå.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur långt har regeringen kommit i sin beredning, och finns det någon möjlighet att regeringen hörsammar Region Skånes framställan?