Fråga 2016/17:1179 Narkolepsidrabbade

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Enligt nya uppgifter i SVT Nyheter är försäkringsbranschens utgångspunkt och förslag att invaliditetsklassa dem som drabbats av narkolepsi i samband med pandemivaccinering till mellan 5 och 20 procent. Detta motsvarar samma klassning som vid förlust av en tumme. Ersättningen till de drabbade av narkolepsi skulle då bli mellan 70 000 och 300 000 kronor. I Norge har motsvarande klassning skett upp till och med 59 procent.

Den överenskommelse som fattats mellan Alliansens fyra partier och regeringen innebär i korthet att staten ska garantera och ta det yttersta ansvaret för ersättningen till de drabbade av narkolepsi inom ramen för befintlig lagstiftning, regelverk och grundläggande principer om likabehandling för alla individer som drabbats av läkemedelsskador.

Detta innebär konkret att ersättningen maximalt kan uppgå till 10 miljoner kronor per person inom ramen för läkemedelsförsäkringen. Statens del träder in när läkemedelsförsäkringens ersättningstak för skador nås. Samtliga partier som ingått denna överenskommelse har lovat att det årligen ska ske uppföljning angående bland annat forskningsläge och utveckling.

Vi har lovat och ska självklart kontinuerligt och noga följa utfall, uppföljning och utvärdering av hur ersättningen fungerar till de drabbade, och vi moderater tar ansvar för ingångna avtal och överenskommelser som vi ställer oss bakom, bland annat att uppföljningen verkligen kommer till stånd. Nu har det gått ett år sedan riksdagen fattade beslut om lagstiftningen, och det är angeläget att regeringen fullföljer sitt ansvar. Beroende på utfall är vi beredda och öppna för att beakta frågan, utkräva ansvar av regeringen och vidta korrigeringar om det krävs, tillsammans med övriga partier som ingått i överenskommelsen.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

På vilket sätt följer statsrådet och regeringen upp den angelägna lagstiftningen kring ersättning för dem som drabbats av narkolepsi i samband med pandemivaccinering, så att enskilda och anhöriga inte drabbas ytterligare när det gäller ersättningen av läkemedelsskador inom ramen för den ingångna överenskommelsen om ersättning?