Fråga 2016/17:1174 Venezuelas brott mot demokratin

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Venezuelas högsta domstol tog i onsdags kontroll över parlamentet och alla dess funktioner, efter att ha angett att lagstiftare agerar utomrättsligt.  Medan domstolen anses vara i president Maduros kontroll är parlamentet en viktig institution för oppositionen.  Detta innebär att domstolen själv kommer att kunna stifta lagar. Det har kallats en kupp mot konstitutionen. De demonstrationer som oppositionen har försökt att genomföra uppges ha stoppats av anhängare till presidenten. Flera viktiga grannländer uttrycker sin oro.

Detta är ingen isolerad händelse och troligen tyvärr inte presidentens sista försök att koncentrera makten. Landet är i en djup kris. Så sent som i början av veckan bad president Nicolas Maduro FN om bistånd med läkemedel.  Patienter dör på sjukhusen eftersom det råder akut brist på mediciner och sjukvårdsmaterial. Under hela förra året hölls massdemonstrationer mot regeringen. I Venezuela, ett land i frånvaro av militär konflikt och med otroliga naturtillgångar, pågår en humanitär katastrof. Det är sorgligt att vi på 2010-talet åter ser kommunistiska matköer. Maduro har svarat på protesterna med att öka förtrycket. Presidenten har dessutom fortsatt med företrädaren Hugo Chavez nedmontering av pressfriheten. Samtidigt fängslas oppositionen, i terrorismbekämpningens namn. Amnesty International har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten, för att sedan utföra elchocker på hennes könsorgan. Skenavrättningar, misshandel och försvinnanden är vanligt förekommande.

Detta är oacceptabelt. Redan på Chavez tid stod det klart att Venezuela var på väg mot avgrunden. Sverige bör nu stödja de demokratiaktivister som finns kvar i landet och i alla kontakter med landet tydliggöra att Sverige inte tolererar vare sig socialistisk svältpolitik eller andra brott mot de mänskliga rättigheterna. Frågan bör tas upp på FAC så fort som möjligt. Ett gemensamt fördömande av den venezuelanska regimen måste med kraft uttalas från EU.

Jag vill mot bakgrund av ovan fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer ministern att markera mot de brott mot demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer som den venezuelanska regimen gör sig skyldig till?