Fråga 2016/17:1173 Pensionärers vinprovningar

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Göteborgs-Posten skrev den 28 mars om pensionärer som i femton år hade samlats på Allégården i Haga för att ha vinprovning. Detta har nu stoppats av den kommunala tillståndsmyndigheten, som menar att detta är en illegal verksamhet utan alkoholtillstånd. Tillståndsmyndigheten har sagt att vinprovningen är att se som svartklubb då det bland annat tas ut en avgift för att deltagande.

Det är fullt naturligt att man i Sverige ska ha alkoholtillstånd ifall man bedriver en restaurang eller en pub där alkoholhaltiga drycker säljs till allmänheten. Det är även fullt förståeligt att olika evenemang och större sammankomster har krav på alkoholtillstånd. Att däremot kräva alkoholtillstånd av en pensionärsförening som har vinprovning känns tveksamt. Alkohollagen och den svenska alkoholpolitikens syfte kan knappast vara att hindra myndiga personer från att dricka måttliga mängder vin. Pensionärer som under ordnade former dricker vin kan knappast vara ett hot mot folkhälsan

Jag har full förståelse för att statsrådet inte kan uttala sig om enskilda ärenden, varför jag vill ställa frågan på ett mera generellt plan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Tänker statsrådet verka för att ett förslag lämnas om en översyn av den svenska alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för Sveriges pensionärer att ha vinprovning utan att alkoholtillstånd krävs?