Fråga 2016/17:1163 Sveriges hållning till genmodifierade grödor

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Sverige har en lång tradition av att följa den vetenskapliga expertisens rekommendationer när beslut fattas om exempelvis godkännande av genmodifierade grödor. Denna tradition fick dock ett slut i samband med att den nuvarande regeringen tillträdde. Under en längre period avstod Sverige från att rösta i dessa frågor, och sedan en tid tillbaka har regeringen följt de vetenskapliga rekommendationerna förutom i de fall där grödan har haft en större motståndskraft mot glyfosat.

EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) har nyligen slagit fast att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att klassa glyfosat ens som misstänkt cancerframkallande. Inte heller kan det klassas som mutagent eller skadligt för reproduktionen. Tidigare har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Europeiska myndigheten för livsmedelsäkerhet (Efsa) konstaterat att glyfosat inte är cancerframkallande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

På vilket sätt kommer ECHA:s utlåtande att påverka den svenska GMO-politiken, och hur kommer det att påverka Sveriges agerande i EU?