Fråga 2016/17:1160 Polisens tillgång till information om vissa it-incidenter

av Krister Hammarbergh (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan den 1 april 2016 är statliga myndigheter skyldiga att rapportera in allvarliga it-incidenter till MSB samt anmäla incidenter kopplade till rikets säkerhet till Säkerhetspolisen alternativt till Försvarsmakten. MSB har i dagsläget ingen skyldighet att lämna uppgifter om rapporterade incidenter till Polismyndigheten, även om incidenterna kan vara brottsliga, utan ska endast uppmana myndigheten att självmant anmäla dessa till polisen.

I regeringens promemoria Polisens tillgång till information om vissa it-incidenter (Ds 2016:22) föreslås att MSB ska vara skyldig att lämna uppgifter om sådana rapporterade it-incidenter till Polismyndigheten om det finns anledning att anta att incidenten har sin grund i en brottslig gärning. Detta då det finns ett samhällsintresse av att it-relaterad brottslighet utreds och att individer som ligger bakom antagonistiska it-angrepp lagförs.

I remissvaren till promemorian avstyrker både MSB och Polismyndigheten förslaget. I MSB:s svar framgår tydligt att ny reglering i enlighet med regeringens promemoria varken är lämplig eller nödvändig.

Mot bakgrund av remissvaren från berörda myndigheter vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera i denna fråga?