Fråga 2016/17:1158 Grovt organiserande av människosmuggling

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Högsta domstolen, HD, har i ett beslut den 29 mars 2017 prövat hur långt straffbestämmelsen om grovt organiserande av människosmuggling sträcker sig. 

Bakgrunden var misstankar mot två personer om att de, mot ersättning och med stöd av oriktiga uppgifter, hos Migrationsverket har ansökt om arbets- och uppehållstillstånd för ett antal personer, som sedan med hjälp av dessa tillstånd rest till Sverige för att vistas eller söka asyl här.

HD (majoriteten) slog fast att straffbestämmelsen inte kunde anses omfatta ett fall som det aktuella. Två ledamöter var skiljaktiga och kom till motsatt slutsats.

HD:s beslut visar på ett uppenbart behov av ny lagstiftning. Brottet grovt organiserande av människosmuggling måste givetvis kunna aktualiseras i ett fall då tillstånden för inresa till Sverige är utfärdade med falska uppgifter som grund.

Jag vill därför ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att utöka det kriminaliserade området rörande grovt organiserande av människosmuggling så att det också omfattar ett fall som det ovan beskrivna?