Fråga 2016/17:1147 Fornfyndshanteringen i södra Sverige

av Anders Hansson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Lunds universitets historiska museum (LUHM) har i dag huvudansvaret för omhändertagande av fornfynd från hela södra Sverige. Detta är ett mycket viktigt arbete, men också en utmaning då fornfynden i södra Sverige är synnerligen många. Museet har den näst största samlingen av fornfynd i Sverige efter Historiska museet i Stockholm.

En korrekt fornfyndshantering är av största vikt för hela Sverige i syfte att bättre kunna förstå vårt lands historia. Statens intresse och engagemang torde därmed vara stort i frågan, men finansieringen av fornfyndshanteringen visar på motsatsen.

Finansieringen av LUHM sker nämligen helt ur Lunds universitets budget. Av historiska skäl lyder LUHM under Lunds universitet. Detta medför att LUHM:s finansiering sker genom Utbildningsdepartementets anslag till Lunds universitet. Pengar som, i enlighet med Utbildningsdepartementets direktiv, främst ska gå till utbildning finansierar därmed även fornfyndshanteringen i hela södra Sverige.

Ett klokare grepp i frågan vore att Kulturdepartementet avsatte pengar i sin budget till LUHM och dess fornfyndshantering i syfte att bevara såväl vårt kulturarv som vårt historiska arv.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Kommer statsrådet att ta några initiativ till en bättre fördelning i de statliga anslagen för fornfyndshantering, så att LUHM kan få ett direkt anslag från Kulturdepartementet och därmed inte nödgas ta pengar från Lunds universitets utbildningsanslag?