Fråga 2016/17:1135 SINK

av Ewa Thalén Finné (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansminister Magdalena Andersson meddelade nyligen att regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet att höja den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta (SINK) från 20 till 25 procent.

Enligt regeringen ska skattehöjningen träda i kraft den 1 januari 2018, och förslaget är nu ute på remiss. Enligt regeringens uträkningar kommer skatteintäkterna att öka med 370 miljoner kronor årligen från och med 2018.

Personer som bor utomlands, till exempel pensionärer och gränspendlare, kan välja förenklad beskattning och omfattas då av de så kallade SINK-reglerna. För att uppfylla kriterierna ska personerna alltså inte vistas stadigvarande i eller ha en väsentlig anknytning till Sverige. Syftet med SINK är att underlätta för den skattskyldige och förenkla hanteringen för Skatteverket.

En stor del av de som uppfyller kraven och som har inkomst från Sverige är pensionärer boendes utomlands med låga eller högst normala pensioner som nu alltså riskerar att åka på en ordentlig skattehöjning efter årsskiftet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Delar finansministern bedömningen att svenska pensionärer som bor utomlands riskerar att drabbas extra hårt av höjningen av SINK-skatten och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta för att mildra effekterna för den gruppen?