Fråga 2016/17:1129 Signalsystemet ERTMS och Bombardier

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Trafikverket ansvarar för införandet av det EU-gemensamma signalsystemet European Rail Traffic Management System (ERTMS) i Sverige. ERTMS införs successivt på det svenska järnvägsnätet, och beslut om den svenska införandeplanen togs i november 2015 av Trafikverket. Den svenska implementeringen har ifrågasatts av aktörer på marknaden, som ser utmaningar både i att förebygga driftsstörningar och i de utgifter som aktörerna måste bära för installation och uppgraderingar. Det har även i riksdagen funnits synpunkter på att sakta ner implementeringen till dess att utmaningarna med systemet har lösts.

På de banor som i dagsläget är utrustade med ERTMS ingår avgörande systemutrustning från det omtalade företaget Bombardier. Det gäller de ombordsystem och den översättningsmodul som används, vilka båda är integrerade i Bombardiers tekniska lösning. Lösningen kan på så sätt inte köpas separat, vilket gör att Bombardier står för en viktig del i implementeringen av signalsystemet ERTMS.

Arbetet pågår för att fler system ska bli godkända. Det bör dock i dagsläget göras en analys av de konsekvenser som kan uppstå kring att en aktör besitter en så pass dominerande ställning inför framtidens implementering av signalsystemet och även kommande uppgraderingar.

Kostnaden för kommande införandeperiod är 19 miljarder kronor. Dessutom tillkommer betydande investeringskostnader i loken. Samtidigt saknas resurser för att vidmakthålla befintlig järnväg. Alla driftsstörningar, liksom osäkerhet för spårtrafiken, påverkar transporter på järnvägen negativt. Om man ska åstadkomma en ökning av godstransporter på spår förutsätter detta att spåren fungerar och är robusta.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser infrastrukturministern att vidta för att säkerställa att driftsstörningar eller brister i robusthet inte hindrar en fortsatt implementering av ERTMS i Sverige?