Fråga 2016/17:1107 Fjärrstyrd flygledning

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen genomför nu något som kritiker kallar för en omvänd regionalpolitik, när man föreslår att flygledningen på flygplatser som Östersund ska fjärrstyras från Arlanda.

Ett sådant förslag är uppseendeväckande, inte minst med tanke på regeringens vurm för att värna jobb i alla delar av landet, och drar vissa jobb från Norrlands inland till Stockholm. Dessutom riskerar man enligt kritiker att tappa en rad viktiga förmågor som bäst utnyttjas av att vara fysiskt på plats.

Östersund ligger, likt andra flygplatser i Norrland, i närheten av fjällen. Det gör att dessa flygplatser i hög grad är utsatta för snabba väderförändringar, inte minst av vädersystem som kommer in från Nordatlanten. Det bör rimligen vara viktigt att beakta att snabba väderförändringar bäst upplevs på plats snarare än via fjärrstyrda kameror.

En flytt av flygledningen innebär inte bara en flytt av jobb från Östersund och andra Norrlandsflygplatser utan också risken för en betydande försämring av säkerhetsmarginalerna, då man inte längre befinner sig på plats. Att aktivt flytta jobb från landsbygden borde inte vara i linje med regeringens politik för att hela Sverige ska leva.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur motiverar statsrådet en flytt av flygledartjänster från Östersunds flygplats till Arlanda och att det inte längre ska finnas en fysisk flygledarfunktion på plats i Östersund?