Fråga 2016/17:1104 Energieffektivisering

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

I december 2016 presenterades en rapport som skulle redovisa resultatet och effekten av Energimyndighetens mångåriga satsning på energieffektivisering i järn- och stålindustrin. I det refererade fallet handlar det om en långsiktig satsning uppgående till totalt 446 miljoner kronor med syfte att minska energiförbrukningen och nå en övergång till förnybara bränslen i stålproduktionen. Utvärderingen visar dock att Energimyndigheten, trots sjutton år av satsningar, inte kan sägas ha uppnått energimålen och dessvärre inte heller haft koll på projektet i fråga.

Det ska sägas att utvärderingen sedermera har mött viss kritik, men likafullt visar den att regeringen och dess myndigheter inte har tillräcklig kontroll på effekten av olika satsningar inom forskning och utveckling, något som också bekräftas av Riksrevisionens rapport Oklara effekter av statens stöd till näringslivet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att Energimyndigheten framdeles ska nå högre grad av måluppfyllnad och effektivitet i de projekt som myndigheten stöder?