Fråga 2016/17:1100 Patientlagen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige placerar sig vid internationella jämförelser i mitten av 35 undersökta länder gällande patienternas rättigheter inom hälso- och sjukvården. Detta enligt den årliga mätningen genomförd av Euro Health Consumer Index. Att patientens ställning är alldeles för svag bekräftas därtill nu återigen av en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Patientlagen infördes av alliansregeringen 2014 och började gälla den 1 januari 2015. Detta i syfte att stärka patientens ställning och rättigheter inom vården. Alliansregeringen beslutade att det var viktigt att följa upp och utvärdera patientlagens genomförande och påverkan på vårdens förmåga att stärka patienternas ställning.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys sammanfattar i sin rapport patientlagens genomförande med orden ”lag utan genomslag”. Enligt uppgifter betonar myndighetens generaldirektör att huvudansvaret för detta misslyckande ligger hos politikerna, som måste prioritera patientlagen och patienternas rättigheter mycket högre.

Myndigheten lyfter i sin rapport bland annat fram att lagstiftningen är för otydlig, att målen är för oprecisa, att ansvaret är otydligt, att det är svårt att få en rättslig prövning och att det inte finns någon systematisk kontroll av att lagen följs. Vidare betonar myndigheten att detta är en viktig lag där det hänt alldeles för lite avseende genomförande och att det behövs nya tag och en samlad strategi.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt kommer statsrådet och regeringen att förverkliga patientlagen med sitt fulla innehåll, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att utveckla patientlagen i syfte att patienternas rättigheter ska stärkas?