Fråga 2016/17:11 Auktioneringen av 700-megahertzbandet

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den 31 mars 2017 planeras det så kallade 700-megahertzbandet att frigöras för mobilt bredband. Detta är en förutsättning för att kunna förbättra mobiltäckningen och kapaciteten för mobil kommunikation i hela landet och i synnerhet på vår landsbygd. Nyttjandet av 700-megahertzbandet är en förutsättning för fortsatta möjligheter för människor att kunna bo kvar, driva företag, delta i undervisning, utöva kultur och sociala kontakter också i landsbygdsdelarna av vårt land.

PTS annonserade i början av juli 2016 att auktionen av 60 megahertz i 700-megahertzbandet startar den 1 december 2016. Redan en vecka senare gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att föreslå en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Detta innefattar bland annat frågor om frekvensutrymme i 700-megahertzbandet.

För att kunna leverera tillräcklig täckning och kapacitet i takt med att allt fler kunder efterfrågar tillgång till kommunikation med alltmer data i alla delar av landet är det nödvändigt att auktionen av 700-megahertzbandet genomförs som planerat, och inte störs eller förskjuts på grund av den nytillsatta utredningen. Auktionen av 700-megahertzbandet är viktig ur flera aspekter:

700-bandet är det enda möjliga alternativet för att de svenska operatörerna ska kunna leverera tillräckligt med kapacitet för att Sverige ska kunna uppnå regeringens bredbandsmål, samt EU:s mål om 30 megabit per sekund till alla i hela landet. Det måste anses vara prioriterat att undvika en växande digital klyfta mellan stad och land samt att ge alla tillgång till de möjligheter digitaliseringen ger.

Det råder inte någon motsättning mellan en auktion av 700-bandet och ett säkert och robust nät för blåljusmyndigheter, då det finns harmoniserade frekvenser att tillgå för detta. Det är tekniskt, juridiskt och organisatoriskt helt genomförbart att säkerställa ett högkvalitativt bredband för skydd och säkerhet och ändå fullfölja auktionen i 700-bandet som planerat och därmed säkerställa nödvändig täckning och kapacitet i glesbygd.

Om Sverige väljer att använda just 700-megahertzbandet till nämnda blåljusnät, skulle vi vara det enda landet i Europa som avsatt detta till annat än tv eller kommersiella bredbandsnät.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson blir därför:

 

Vad avser statsrådet att göra för att auktionen av 700-megahertzbandet inte ska störas eller försenas med anledning av utredningen om en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom blåljusmyndigheterna?