Fråga 2016/17:1098 Samhällsorientering för nyanlända

av Tina Ghasemi (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Flyktingkrisen ställer Sverige inför många utmaningar. Utanförskapet bland utrikes födda, som var stort redan före krisen, riskerar att fördjupas och förvärras utan reformer för jobb och förbättrad integration. Ett fördjupat utanförskap riskerar att leda till framväxten av parallella samhällen med andra normer, värderingar och regler; där arbetslösheten breder ut sig och bidragsberoendet växer.

Framför allt utrikes födda kvinnor riskerar att drabbas av en sådan utveckling. I många av Sveriges förorter finns det redan i dag områden där värderingar slagit rot som inte är förenliga med de värderingar om jämställdhet och mänskliga rättigheter som Sverige vilar på. I dessa områden begränsas kvinnor i sin vardag. Många av dem får inte röra sig fritt i det offentliga rummet. Många av dem får inte välja den de älskar, hur de ska klä sig eller vad de ska göra under sin fritid.

För att möta de utmaningar flyktingkrisen ställer oss inför måste därför jämställdhetsperspektivet vara en grundläggande del av integrationsarbetet. I Sverige ska det alltid vara självklart att kvinnor och män har samma rättigheter. Värderingar som avviker från den uppfattningen måste avvisas bestämt av det svenska samhället på alla nivåer. Nyanlända som kommer till Sverige från samhällen med värderingar som motsätter sig den svenska synen på jämställdhet måste tidigt få veta vilka lagar, regler och värderingar som gäller i Sverige.

Därför måste alla nyanlända, både män och kvinnor, genomgå en obligatorisk samhällsorientering. I dagsläget fungerar dessvärre samhällsorienteringen dåligt, och alltför få deltar. Av de nyanlända som varit inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag i 18 månader eller längre har endast en tredjedel varit med under samhällsorienteringen. Detta försvårar integrationen och ställer människor, inte minst kvinnor, utanför samhället.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att se till att alla nyanlända informeras om demokratiska värderingar, mänskliga fri- och rättigheter, jämställdhet samt skyldigheter och rättigheter i Sverige?