Fråga 2016/17:1094 Utvisningar till följd av annonsering på Linkedin

av Elisabeth Svantesson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I tidningen Arkitekten rapporterades den 10 mars 2017 om en arkitekt som precis har utvisats från Sverige. Anledningen var att platsannonsen för den tjänst arkitekten hade i Sverige inte var annonserad på Arbetsförmedlingens platsbank. Annonsering hade däremot skett på jobbförmedlingssajten Linkedin.

Fallet påminner om det fall som aktualiserades våren 2016 och rörde Syed Latif från Bangladesh. Även Syed Latif utvisades eftersom han fått sitt jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingens platsbank. 

Regeringen måste agera och åstadkomma en förändring av dagens orimliga situation. Den som jobbar i Sverige ska inte utvisas enbart på den grunden att han eller hon har fått sitt jobb via Linkedin och inte via Platsbanken.

I EU-rätten finns ett krav på att en jobbansökan ska ha varit nåbar för EU:s medborgare innan den tillsätts av en tredjelandsmedborgare. EU-rätten ställer dock inte krav på att en viss rekryteringskanal ska användas.

Att hänvisa till EU-regler är därför inte en hållbar argumentation från regeringen för att motivera utvisningar av nu aktuellt slag. Linkedin med sin räckvidd måste kunna vara en godtagbar rekryteringskanal lika med Platsbanken. Om EU-regler skulle sätta hinder i vägen – vilket min uppfattning alltså är att de inte gör –  måste regeringen på EU-nivå driva på för en förändring.

Då jag lyfte frågeställningen med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i augusti 2016 fick jag till svar att det inte är lämpligt att i lagstiftning slå fast vilka rekryteringssätt som uppfyller EU-rättens krav utan att detta är en fråga för tillämpande myndigheter.

Morgan Johanssons förhållningsätt innebär i praktiken att han godtar dagens situation, där människor med jobb utvisas till följd av annonsering på Linkedin i stället för på Platsbanken.

I svaret till mig sade Morgan Johansson även att han följde utvecklingen på området. Jag utgår från att så också har skett.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förhindra att människor utvisas enbart på den grunden att de har fått sina jobb via Linkedin i stället för Arbetsförmedlingens platsbank?