Fråga 2016/17:1092 Den svenska biogasens framtid

av Karin Svensson Smith (MP)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Många biogasproducenter har i dagsläget allvarliga lönsamhetsproblem. I Jönköping har beslut om nedläggning redan fattats, och i Jordberga utanför Trelleborg riskeras nedläggning om inte lönsamheten förbättras. Situationen är liknande på fler håll.

Även om det finns flera faktorer som bidragit till problemet så pekar många experter och berörda på att det framför allt är den ojämna konkurrensen mellan svensk biogas och biogas importerad från länder med andra stödsystem än här som gjort situationen ohanterlig. I bland annat Danmark, Nederländerna och Tyskland tillämpas ett ”inmatningsstöd” där biogasproducenter får ersättning för den volym biogas de producerar. När denna biogas sedan exporteras till Sverige subventioneras den även i konsumtionsledet genom skattenedsättningen. Följaktligen blir den billigare än den svenska.

Konsekvenserna har föga förvånande blivit att många leverantörer av biogas väljer den importerade i stället för den svenska. Detta har gjort att de svenska producenterna har svårt att hitta efterfrågan på sin biogas.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att svensk biogas inte konkurreras ut av importerad biogas från länder med subvention i produktionsledet?