Fråga 2016/17:1088 HPV-vaccin även till pojkar

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige och resten av världen. En majoritet av alla sexuellt aktiva män och kvinnor drabbas. Omkring 8 000 kvinnor behandlas årligen mot cellförändringar, 450 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.

Sedan år 2007 ges HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet till flickor som går i årskurs 5 eller 6. Kompletterande vaccination ska erbjudas flickor upp till 18 års ålder för att förebygga utveckling av cancer. Trots att vaccinet skyddar mot cancerformer som även män drabbas av erbjuds inte vaccinet till pojkar.

Tidigare har man motiverat att vaccinet getts till endast flickor med att heterosexuella män får ett indirekt skydd när flickorna vaccineras, men män som har sex med män får inte del av detta flockskydd. Bland de män som drabbas av analcancer är män som har sex med män eller som lever med hiv överrepresenterade. Med nuvarande vaccinationsprogram är pojkar alltså oskyddade mot HPV-relaterade sjukdomar som kondylom och cancer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Varför dröjer statsrådet och regeringen i stället för att påskynda processen för att kunna erbjuda alla barn, oavsett kön, vaccinet som kan rädda liv?