Fråga 2016/17:1086 Reduktionsplikt i stället för flygskatt

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen har aviserat att man avser att införa ett system med så kallad reduktionsplikt för bensin och diesel. Det är bra att regeringen äntligen avser att lägga fram ett sådant förslag, och det av flera skäl. Reduktionsplikten fokuserar på att minska utsläppen av klimatgaser från transporterna utan att slå mot transporterna i sig, vilket är positivt.

Samtidigt har regeringen klargjort att den avser att införa en flygskatt i kommande budget i syfte att minska flygets utsläpp. Ett (av flera) problem med förslaget till flygskatt är dock att den har en ytterst marginell effekt på klimatutsläppen men innebär stora kostnader, vilket kommer att slå mot transporterna i sig. Om det är utsläppsminskningen som är målet borde ett system med en successiv minskning av klimatutsläppen genom en kvotplikt/reduktionsplikt även för flyget vara att föredra, i stället för en flygskatt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur motiverar statsrådet att regeringen inte även för flyget föreslår ett system med reduktionsplikt i syfte att minska klimatutsläppen?