Fråga 2016/17:1084 Miljösmarta hastighetsbeslut

av Cecilia Widegren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Att kunna färdas över landsbygden innebär för unga människor en ökad frihet. Det är inte alltid kollektivtrafiken räcker till utanför tätorter. Därför är ungas tillgång till komplement till dessa färdmedel avgörande för deras möjligheter att förverkliga sina drömmar, utveckla fritidsintressen och jobba extra utöver studier, såsom på sportlov, påsklov och sommarlov.

Nu ska nya besiktningskrav för A-traktorer börja gälla från och med år 2018. Hittills har A-traktorer inte behövt besiktigas efter den registreringsbesiktning som görs när fordonen ska tas i bruk första gången, men från det att de nya kraven börjar gälla ska A-traktorer besiktigas vartannat år, med undantag för de fyra första åren efter det att fordonet registreringsbesiktigats första gången.

De nya kraven på kontinuerlig besiktning är ur trafiksäkerhetshänseende och i fråga om säkerhet för de unga en förbättring. Men samtidigt borde regeringen även göra det möjligt att komplettera dessa ökade trafiksäkerhetskrav med ökade tillåtna hastigheter. Alltför länge har till exempel A-traktorer och epatraktorer inte kunnat framföras mer än i 30 kilometer i timmen. Samtidigt är det däremot tillåtet att framföra ekipage med lantbrukstraktor på upp till 60 ton i 40 kilometer i timmen. Sett till trafiksäkerhet för föraren blir det därtill svårmotiverat att en betydligt mer krockkänslig mopedbil eller EU-moped får framföras i upp till 45 kilometer i timmen, när A-traktorer och epatraktorer är mycket längre.

I samband med tillämpningen av de nya besiktningsreglerna bör man även se över reglerna för hur A-traktorerna ska strypas. För att värna om miljön och maskinerna måste en lösning finnas som medför att man inte behöver köra på fullt varvtal för att uppnå den tillåtna maxhastigheten. Nuvarande lösning med höga varvtal för låg effekt sliter onödigt mycket på motorer, medför ljudföroreningar, drar mer bränsle än nödvändigt och påverkar på så vis miljön på ett sätt som går att undvika.

A-traktorn har stor betydelse för många unga och kan vara det transportmedel man tar till skola, jobb eller fritidssysselsättning. Genom att endast skärpa kraven och inte komma med förslag för att väga upp dessa skärpningar begränsar regeringen landets unga, inte minst på landsbygden.

Dagens fulla varvtal sliter onödigt på motorer, medför ljudföroreningar, drar mer bränsle och påverkar miljön på ett sätt som skulle kunna undvikas. Sammanfattningsvis finns här utrymme för mer klimatsmarta miljöbeslut för de unga på landsbygden som både värnar miljö och som använder sig av fordon som A- eller EPA-traktorer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta inom sitt ansvarsområde i regeringen för att de unga på landsbygden, som både värnar miljön och som använder sig av fordon som A- eller EPA-traktorer, ska kunna bli en generation som bidrar till en bättre miljö och klimat?