Fråga 2016/17:1080 Kostnaderna för Ostlänken

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

På bara ett par år har kostnaderna för järnvägsprojektet Ostlänken, mellan Järna och Linköping, stigit markant och är nu uppe i 55 miljarder kronor. Eftersom sträckan endast är 15 mil lång är kostnaden per mil järnväg mer än 3,5 miljarder kronor. Det är mer än tre gånger så mycket som exempelvis Botniabanan kostade per mil.

Kostnadsutvecklingen för Ostlänken är oroväckande. I takt med att prislappen stiger försämras också den samhällsekonomiska kalkylen. Kostnaderna överstiger nyttorna.

Mycket tyder på att kostnaderna för Ostlänken skulle minska med flera miljarder om stationslägen förändrades eller slopades, hastigheten sänktes från 320 kilometer per timme till 250 kilometer per timme samt om dragningen förändrades något. Eftersom den faktiska byggstarten för Ostlänken är ett flertal år framåt i tiden är det inte säkert att datumet för en trafikstart behöver påverkas nämnvärt av ovanstående förändringar. På uppdrag av regeringen eller Sverigeförhandlingen skulle dessutom Trafikverket kunna utreda detta relativt snabbt för att räta ut alla frågetecken.

När kostnaderna för ett infrastrukturprojekt stiger med tiotals miljarder utan att någon förklaring till detta ges är det politikens ansvar att granska och ställa frågor. Skattebetalarnas pengar ska användas varsamt. Ingen önskar bygga fast Sverige i en ny Hallandsås.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Ämnar statsrådet ta några initiativ till att djupare analysera anledningarna till de stora kostnadsökningarna för Ostlänken?