Fråga 2016/17:106 Rekordhöga hyror för andrahandsboende

av Nooshi Dadgostar (V)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Att bo i andra hand blir allt dyrare. Ny statistik visar att snitthyrorna för andrahandsbostäder når nya rekordnivåer. I många städer sjunker utbudet av andrahandsboenden samtidigt som hyrorna fortsätter att stiga.

I Stockholm har medelhyran ökat med 7,4 procent. En etta hyrs i dag ut för i snitt 7 700 kronor per månad och en tvåa för 12 500 kronor. I Göteborg har ettor en snitthyra på 5 000 kronor, en ökning med 9 procent jämfört med förra året. I Jönköping är ökningen hela 15,8 procent.

Samtidigt som andrahandshyrorna skjuter i höjden ligger hyreshöjningarna i det vanliga hyresrättsbeståndet på betydligt lägre nivåer. Skillnaden mellan det hyresbestånd som förhandlas mellan bostadsmarknadens parter och det som i dag sätts av enskilda i privatägda bostäder blir allt större.

Anledningen till de kraftiga hyreshöjningarna på andrahandsmarknaden är den lagstiftning som den borgerliga regeringen införde 2013, den så kallade privatuthyrningslagen. Den innebar att inslaget av marknadshyror vid andrahandsuthyrning av privatägda bostäder ökade. I takt med att bostadsbristen har blivit allt mer akut utnyttjas möjligheten att pressa upp andrahandshyror frekvent. Konsekvensen har blivit att personer som står längst ifrån bostadsmarknaden får betala de högsta hyrorna. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att komma till rätta med de höga hyrorna på andrahandsmarknaden?