Fråga 2016/17:1053 Ökat regelkrångel för företag

av Sofia Fölster (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Skops undersökning från våren 2016 visade att 29 procent av de tillfrågade företagarna upplever att det har blivit krångligare snarare än enklare att driva företag i Sverige. Jämfört med 2014 års undersökning är det betydligt fler företagare som anser att det blivit krångligare att följa de statliga reglerna, och den andelen har under perioden fördubblats från 15 till 29 procentenheter. Var tredje företagare anser därmed att regelkrånglet har ökat sedan regeringen tillträdde.

Statistiken till trots har regeringen uttryckt en ambition om att regelförenklingar och förbättringar för att stimulera företagande är högprioriterat. Tyvärr står nya pålagor, regleringar och skattehöjningar i motsats till den ambitionen. Detaljstyrning med fokus på petitesser hämmar företagandet, gör det mindre lönsamt att anstränga sig och bidrar till att arbetstillfällena blir färre. Mycket ansvar läggs också över på företagarna själva, vilket skapar merarbete och är tidskrävande. Några märkbara förenklingar eller förbättringar för att underlätta för företagare kan ännu inte skönjas. 

Trenden med ökat regelkrångel för företagare måste vändas, och jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att det ska bli enklare i stället för svårare att starta och driva företag?