Fråga 2016/17:1049 Surrogatmoderskap i Sverige

av Jenny Petersson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns redan i dag många barn runt om i landet som är födda genom surrogatmoderskap. Möjligheten till surrogatmoderskap finns i flera andra länder så det kommer fortsatt bli fler barn i Sverige som är födda på detta sätt. Då är det vårt ansvar att se till att det kan ske under ordnade former. Är det något land i världen som skulle kunna få surrogatmoderskap att fungera så är det Sverige.

Alla barn borde kunna få växa upp i trygga och kärleksfulla hem. Oavsett hur de har skapats.

Regeringens utredare sa redan för ett år sedan att surrogatmoderskap inte bör tillåtas i Sverige, vare sig med eller utan pengar inblandade. Socialdemokraternas partistyrelse säger nu att de inte heller vill tillåta surrogatmoderskap i svensk sjukvård.

Det är tydligt att tiden har sprungit ifrån lagstiftningen. Lagstiftningen måste utvecklas i takt med samhällsutvecklingen. Familjer i dagens Sverige ser olika ut och det måste en modern familjepolitik ta hänsyn till. Därför är ett reglerat surrogatmoderskap i Sverige ett steg in i framtiden som inkluderar alla.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern och regeringen bestämt sig i frågan om surrogatmoderskap och i så fall när avser regeringen att lägga fram skarpa förslag på området?