Fråga 2016/17:1043 Fler kvinnliga företagare

av Lars Beckman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Svenskt Näringsliv visar i sin rapport Företagsamheten att det kvinnliga företagandet i Sverige har ökat men att andelen kvinnliga företagare fortfarande är låg. I den sektor där det finns flest kvinnliga företagare för dessutom regeringen en kontraproduktiv politik.

Undersökningen visar att andelen företagsamma kvinnor nu ligger på 7,7 procent av den kvinnliga arbetsföra befolkningen, vilket är den högsta nivån någonsin. Undersökningen visar även att andelen företagsamma kvinnor ökar brett i nästan alla län och i drygt 200 kommuner. Trots att kvinnors företagsamhet ökar till en ny rekordnivå är fortfarande sju av tio som ansvarar för ett företag män.

Välfärdssektorn domineras fortfarande av kvinnor. Av de företagsamma inom välfärden var i fjol hela sex av tio kvinnor. Det är då oroande att regeringen för en politik där man genom olika förslag snarast motverkar företag inom just välfärdssektorn, exempelvis genom utredningen om vinstbegränsning.

Det är viktigt att vi har ett jämställt näringsliv med många företagare, så min fråga till närings- och innovationsministern är:

 

Vad avser ministern att vidta för konkreta åtgärder för att öka andelen kvinnliga företagare i Sverige till nästa år?