Fråga 2016/17:1039 Förändringar i regelverket angående arbetskraftsinvandring

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under den senaste tiden har vi nåtts av upprepade beskrivningar av fall där arbetskraftsinvandrare utvisas från Sverige utan att det förefaller finnas fullgoda anledningar. I många fall sker detta på grund av mindre misstag som begåtts av seriösa arbetsgivare till följd av ett snårigt regelverk.

Socialförsäkringsutskottet tog i december ett initiativ till tilläggsdirektiv till utredningen om arbetskraftsinvandring. Utskottet ansåg att utredaren även borde undersöka i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare nekas arbetstillstånd eller förlängning av arbets- och uppehållstillstånd på grund av mindre misstag av seriösa arbetsgivare. Detta enades även riksdagen om och gjorde ett tillkännagivande till regeringen.

Regeringen tillmötesgick inte riksdagens tillkännagivande och gav inga tilläggsdirektiv till utredaren. Regeringens utredare om arbetskraftsinvandring presenterade i december sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utredningens förslag var tyvärr otillräckliga för att möta det växande problemet med att arbetskraft utvisas på grund av mindre misstag från seriösa arbetsgivare.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har nu i mars sagt att han är redo att ändra regelverket. I en intervju med SR:s Ekot den 3 mars sa Morgan Johansson att han är beredd att se på remissvaren och överväga att göra förändringar i förslaget och meddelade att ett lagförslag kommer till våren.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När avser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att tillmötesgå riksdagens tillkännagivande och ta fram förslag som till skillnad från den i december presenterade utredningens förslag faktiskt kommer till rätta med den aktuella problematiken?