Fråga 2016/17:1033 Nyanlända som byter namn för att få arbete

av Sofia Fölster (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik är cirka fyra procent av alla inrikes födda i Sverige arbetslösa, medan motsvarande siffra för utrikes födda är 22 procent. Här finns en omfattande diskrepans, och en av de stora utmaningarna är att bryta utanförskapet bland utrikes födda.

Allt fler nyanlända och utrikes födda väljer nu att byta namn för att ha en större möjlighet att komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Många vittnar om en svårighet att få komma på anställningsintervjuer om man exempelvis heter Mohammad, Ahmed eller Fatima. Trots att de sökande många gånger är kvalificerade för den tjänst som de söker väljs de bort på grund av sitt namn. När de bytt till mer svenskklingande namn har det skett en märkbar förändring i attityd och hur ofta de kommer vidare i ansökningsprocessen.

Ett sätt att motverka den problematik som föranleder namnbyten är att ha avidentifierade jobbansökningar, vilket innebär att arbetsgivaren varken ser namn eller kön på den sökande utan endast personens cv och kvalifikationer. Detta har redan provats, exempelvis i Göteborgs kommun 2007, och det ökar möjligheterna för utrikes födda att komma på anställningsintervjuer. Det är orimligt att människor ska behöva byta namn för att kunna få ett arbete.

Utifrån detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att ta några särskilda initiativ för att säkerställa att utrikes födda inte ska diskrimineras på svensk arbetsmarknad?