Fråga 2016/17:1026 Villkorat bistånd

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sverige är en humanitär stormakt och ligger högt i biståndsligan. Således är Sverige en mycket viktig del av den internationella biståndsverksamheten. Sveriges generositet och vilja till att bidra och hjälpa fler till ett bättre och hälsosammare liv ska samtidigt hanteras med största respekt för det ansvar som även biståndet ska vägas mot vad gäller dess uppdragsgivare, skattebetalarna. Biståndet bör därför ytterligare vägas för att vid varje enskilt tillfälle både hjälpa länder och människor i behov. Samtidigt ska utvärdering och uppföljning tydligt påvisa för skattebetalare och beställare resultat som uppnås. 

Ytterligare ett sätt att använda de enorma biståndsresurserna mer ansvarsfullt och effektivt skulle kunna vara att utöka villkoren för delar av biståndet. Därför bör man se över huruvida exempelvis bistånd till länder som inte tar sitt ansvar när det gäller återtagande av individer som fått avslag på uppehållstillståndsansökningar eller begår brott kan villkoras mot ett ansvarstagande.

Sverige är och bör vara ett land som bidrar till att hjälpa människor i nöd. Samtidigt behöver regeringen säkerställa att svenskarnas skattemedel inte villkorslöst delas ut till länder som inte fullföljer överenskommelser eller internationella åtaganden och fullföljer ansvaret för sina medborgare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga regeringen och ansvarigt statsråd Isabella Lövin:

 

På vilka sätt avser statsrådet att återkomma till riksdagen för att säkerställa ett ansvarsfullt förfarande med skattebetalares pengar när det gäller bistånd, och avser statsrådet att komma med förslag om till exempel återtagandevillkorat bistånd eller liknande när länder inte fullföljer internationella åtaganden?