Fråga 2016/17:1021 Utrikesministerns möte med Sergej Lavrov samt Sveriges syn på situationen i Syrien

av Karin Enström (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

En orolig omvärld med upptrappade konflikter och ökade geopolitiska risker ställer krav på svensk utrikespolitik och säkerhetspolitik.

Sverige har sedan annekteringen av Krim haft en tydlig linje i relationen till Ryssland, både bilateralt och genom att vara pådrivande i EU för en gemensam linje och för sanktioner. Sveriges och EU:s dialog med Ryssland måste fortsatt vara tydlig och principfast.

Utrikesminister Margot Wallström besökte Moskva den 21 februari för överläggningar med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

På regeringens hemsida står det: ”Sverige och Ryssland är båda medlemmar i FN:s säkerhetsråd under 2017-2018. Utrikesministern har idag direkt till Rysslands utrikesminister framfört Sveriges syn på situationen i Syrien, och framhållit behovet av vapenvila, humanitärt tillträde och en politisk lösning på konflikten. Vid överläggningarna diskuterades även situationen i Mellanöstern i stort, inklusive fredsprocessen (MEPP).”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur mottogs Sveriges syn på situationen i Syrien, och då framför allt behovet av vapenvila, humanitärt tillträde, en politisk lösning på konflikten samt lagföring av ansvariga för krigsbrott i krigets Syrien?