Fråga 2016/17:1020 Värnande av det svenska självbestämmandet över skogen

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Vid EU-nämnden den 14 oktober 2016 fick regeringen tydliga instruktioner att motverka de delar av EU-kommissionens förslag för nya regler gällande LULUCF (land use, land use change and forestry) som skulle komma att minska det svenska självbestämmandet över skogen.

Moderaterna fick stöd för sin avvikande mening, som lyder som följande:

”Sverige kan inte acceptera en förordning där nationellt självbestämmande över skogsfrågor på något sätt äventyras. Att EU-kommissionen genom referensvärden i delegerade akter bestämmer hur mycket skog som får avverkas i Sverige kan vi inte ställa oss bakom. Det ska vara medlemsstaterna som bestämmer över hur skogen inom medlemsstatens territorium förvaltas.”

Vidare har miljö- och jordbruksutskottet kommit med ett tillkännagivande i betänkande 2015/16:MJU10 som lyder som följande:

”Regeringen bör även fortsättningsvis värna den nationella beslutanderätten över skogsfrågor i samband med arbetet med EU:s skogsstrategi.”

Flera rådsarbetsgruppsmöten har redan hållits, och det är viktigt att Sverige gör sin röst hörd i denna för skogen avgörande fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka ståndpunkter och synpunkter har de svenska representanterna fört fram i samband med rådsarbetsgrupperna då LULUCF har behandlats?