Fråga 2016/17:1011 Nedläggning av Arbetsförmedlingens lokala kontor

av Kristina Yngwe (C)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen aviserade 2015 att 100 kontor ska läggas ned. Ett exempel på hur en planerad nedläggning av kontor drabbar kommuner är Östra Göinge kommun. Östra Göinge är en av de kommuner som frivilligt tagit emot ett stort antal flyktingar som under de kommande åren ska ta steget ut i etablering och skaffa jobb. I stället för att låta AF-kontoret vara kvar och hjälpa kommunen med en lyckad integration så kommer kontoret att läggas ned och de arbetssökande får i stället ta sig till närmaste AF-kontor i Kristianstad.

I den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (SOU 2017:1) uppmanar en enig kommitté Arbetsförmedlingen att stoppa nedläggningen av kontor, bland annat då det ännu inte finns tillräckligt väl utvecklade alternativa digitala kanaler. Regeringen pratar sig varm om att statliga myndigheter måste finnas i hela landet och att centraliseringen av statliga arbetstillfällen måste stoppas. Samtidigt låter regeringen denna nedläggningsvåg fortgå.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredda att vidta åtgärder för att stoppa nedläggningen av AF-kontoren till dess att konsekvenserna av nedläggningarna och införandet av alternativa digitala kanaler för arbetssökande har utvärderats?